Havsörn

Örnarna satt i träden runt om kring och väntade på att vi skulle kasta ut fisk från båten. De majestätiska fåglarna kastade sig från grenarna och flög ut över vattenytan för att plocka upp fisken.  

Fiskgjuse

En fiskgjuse lättar med sin fångst en lugn och stilla morgon på Mälaren. De imponerande och vackra rovfåglarna kom mycket nära båten, kanske så nära som 20 meter ifrån oss. 

Gråtrut

Den här fågeln verkade inte uppskatta att bli väckt tidigt på lördagsmorgonen, men de flesta trutar och måsar gillade oss då vi hela tiden kastade bröd från båten. Molnet av trutar och måsar och deras skrik lockade till sig rovfåglarna som vi ville fånga på bild, men även en vanlig trut kan bli bra på bild i rätt ljus.

Smålom

Den här bilden på en smålom är tagen en dimmig morgon i Knuthöjdsmossen innan solen gått upp. Det ljus som finns i den här bilden kommer från fullmånen som sken över landskapet den här natten. Dimman och ljuset tycker jag ger bilden en nästan övernaturlig känsla. 

Knölsvan

En ensam svan glider elegant fram mellan stenarna vid Fågelsundet. Som vanligt får man de bästa bilderna på morgonen med dess mjuka ljus, och har man tur även dimma. Det man förlorar i skärpa på grund av dimman får man tillbaka mångfalt i stämning.

Fiskgjuse

Sekunden efter nedslaget lättar fiskgjusen med sin fångst. Även om fiskgjusen är betydligt mindre än havsörnen är den en mycket respektingivande rovfågel och det är spännande att se dem fiska.

Havsörn

Den stora havsörnen flyger lugnt och spanar efter fisk. Otroligt imponerande fåglar och verkligen kul att se dem komma nära båten - en stark upplevelse. Havsörnen är en av Nordeuropas största rovfågel med ett vingspann runt 2 meter och de kan bli upp till 30 år gamla.

Havsörn

Havsörnen är stora och mäktiga fåglar. De kommer långsamt flygande tills de får syn på fisken men då går det inte långsamt längre, allt händer på en gång. Här är ögonblicket där klorna penetrerar vattenytan.

Häst

På vägen hem från hundpromenaden en kall vintermorgon såg jag hästarna i hagen med ett vackert ljus och dimma. Dessutom ångade det av utandningsluften! Den här bilden är Heby kommuns välkomstbild om man kommer väg 56 från Sala hållet.

Två smålommar

Två smålommar bryter vattenytan i en kaskad av vattendroppar en tidig sommarmorgon. Knuthöjdsmossen skiljer sig från de flesta andra mossar genom att ha talrika gölar. Smålommen måste flyga fram och tillbaka mellan närbelägna sjöar för att fiska eftersom gölarna är fattiga på fisk. 


Fiskgjuse

Den ståtliga fiskgjusen glidflyger stilla och spanar efter fisk i den varma sommarluften. Ljuset från den lågt stående morgonsolen lyser delvis upp och ger kontur till fågelns kropp och vingar - återigen har det lönat sig att gå upp tidigt.

Fiskgjuse

Mästerfiskaren lyfter med sitt byte efter en lyckad jakt. Bytet får inte vara allt för stort för då kan fiskgjusen inte lyfta och om den inte då släpper taget kan den faktiskt hamna i vattnet och drunkna. 

Svartvit flugsnappare

Skogen är fylld av färger och former. Ibland blir bilden lugnare när man tar bort färgen och istället presenterar motivet i svartvitt. Att fågeln sedan är en svartvit flugsnappare gör att det känns än mer lämpligt att ta bort färgen.    

Svartvit flugsnappare (hona)

Den svartvita flugsnapparhonan sitter stilla på en pinne. I bakgrunden kan man ana hanen som sitter på en gren längre in. Båda föräldrarna jobbar hårt med att förse de hungriga ungarna med mat. 

Smålom

Smålommen tycker om att häcka vid små skogsomslutna vattendrag så Knuthöjdsmossen passar den perfekt. Den här bilden är tagen precis efter att ljuset börjar komma och dimman lättar.

Skrattmås

Den här skrattmåsen har just lättat från vattenytan och har ett moln av vattendroppar bakom sig. Den är en vanlig fågel som man ofta inte tänker på, men om man tar sig tid att titta på dessa fåglar ser man att de är imponerande fiskare.

Gråhäger

Vid Axsjön i Uppland bor ett hägerpar och på våren flyger de fram och tillbaka över sjön med grenar och annat till sitt bo.  När gråhägern flyger kupar den vingarna och ser nästan ut som en 3:a, som här på bilden. 

Kronhjort

En grupp kronhjortar strövar i grässlänten en sommareftermiddag. Den är svår att komma nära så bilden är tagen med ett långt teleobjektiv vilket trycker ihop bilden lite.

Råbock

Den här råbocken stötte jag på under en morgonpromenad efter ett regn. Fukten gjorde att alla färger fick en härlig mättnad.

Fiskgjuse

Fiskgjusen sveper förbi oss på mäktiga vingar i det mjuka morgonljuset. Fiskljusen kan ha ett vingspann på runt 1.5 meter och blir vanligtvis 20–25 år gammal.

Rådjur

Det storögda rådjuret Bambi tittar upp ur fältet och undrar varför jag kommer och stör. Rådjuret är ett litet hjortdjur, väger ofta inte mer än 20-30 kg och har en livslängd på drygt 10 år - ofta är det tandslitage som begränsar livslängden.

Grågås

Dimman steg från vattnet och fågellivet hade redan vaknat i den lilla hamnen vid Mälarbaden när jag kom dit strax efter fyra på morgonen. Grågåsen finns ofta i högljudda grupper men den här ensamma individen gled tyst och stilla fram genom dimman.

Gräsand

Den här gräsanden har precis lättat från Axsjöns vattnet och drar med sig en kaskad av vattendroppar. Den här bilden har ett start konturljus som mejslar ut fågeln. Den grafiska känslan i bilden gör att den passar bra i svartvitt.

Sidensvans

Varje höst kommer sidensvansarna och besöker våra äppelträd. Sidensvansarna är insektsätare men under höst och vinter livnär de sig mest på frukt och bär. Sidensvansarna har en väldigt stor lever och kan snabbt bryta ner den alkohol de kan få i sig genom att äta jäst frukt.

Smålom

Smålommen skakar liv i sina vingar efter nattens vila. Strax ljusnar det och det är dags att flyga till sjöarna i trakten för att fiska. Dimman ångar upp från gölens vatten den här sommarmorgonen.

Skäggdopping

Den här skäggdoppingen hade precis kommit upp efter ett dyk och ruskade vattnet ur fjädrarna. Skäggdoppingen är en god simmare och vid fara flyger den inte utan dyker i stället.

Rödräv

Det här är en riktig slumpbild. Jag var ute och gick med hundarna och hade med mig kameran för att fotografera fåglar. Blev inga fågelbilder på den här turen, tror nog att hundarna skrämde bort de flesta. Men efter att jag lastat in hundarna i bilden vänder jag mig om och på den lilla skogsvägen sitter en rävunge och tittar på mig. 

Skrattmås

I rätt ljus blir nästan vilket motiv som helst vackert, här en skrattmås i morgonljus. Lite kuriosa om skrattmåsen är namnet kom till av misstag: på Linnés tid häckade inte skrattmåsar i Sverige utan han "lånade" namnet från boken Ornithologia (av Brisson) där beskrivs skrattmås och sotvingad mås som samma art och den sotvingade måsen har ett skrattande läte. Dessvärre har skrattmåsen inte ett skrattande läte....

Sångsvanar

Det här sångsvanparet gled stilla genom vattnet en vårkväll då mörkret var på väg att lägga sig över Axsjön. Svanen är en stor fågel med vingspann på över 2 meter.

Fiskgjuse

Jack-pot! Fiskgjusen lyfter med sitt byte och jag fick min bild - tror vi både blev nöjda. Fiskgjusen är Södermanlands landskaps djur. Favorit boplatsen är i toppen på ett bredkronigt träd (gärna tall) i närheten av vatten.
Tillbaka